Praktijk voor Medische Hypnose

Wat is hypnose

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.

Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance.

Hypnose is helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen,vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

Wat is hypnose niet?
Hypnose roept vaak associaties op van een toneelhypnotiseur, die mensen spectaculaire dingen laat doen zonder dat ze daar controle over hebben of het zich later kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose hun wil verliezen. Dit is onjuist.

Een therapeut laat een cliënt niets tegen zijn of haar eigen wil doen. De cliënt is zich tijdens de trance wel degelijk bewust van wat er gebeurt en kan de suggesties van de therapeut in trance gebruiken om zich beter te voelen.

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’. Dit betekent ‘slaap’. Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. Wel is de hersenactiviteit in de hypnotische trance rustiger dan normaal.

Wanneer biedt hypnose uitkomst?
Chronische pijn en chronische ziekten:

Patiënten leren omgaan met chronische pijn of een chronische ziekte, onder andere door het aanleren van ontspanningstechnieken, visualisatie en zelfhypnose.

Slapeloosheid:
Door het beluisteren van een hypnose opname leert men om rustig te worden en zorgen, onrust, emoties etc. te verminderen zodat men makkelijker in slaap valt.

Oncologie:
Het aanleren van (zelf)hypnose is een bewezen effectieve methode om angst en pijn positief te beïnvloeden en te verminderen, alsmede bijverschijnselen van de behandelingen zoals misselijkheid en moeheid.

Carla Frankenhuis heeft in het verleden groepslessen gegeven voor kankerpatiënten bij het IKA (Integraal kankercentrum Amsterdam). Thema’s daarbij waren: verdriet, verwerking van het hebben (gehad) van een levensbedreigende aandoening, de omgeving, spanning/ontspanning, zingeving en vermoeidheid na kanker. Tevens begeleidde zij groepen voor partners en familieleden.

Tegenwoordig begeleidt zij patiënten individueel.

Stress:

Ontspanningstrainingen, waarbij cursisten leren omgaan met stress en burnout. Bij de Arbodiensten in Amsterdam, Haarlem en Alkmaar heeft Carla Frankenhuis jaren deze trainingen gegeven. Ook gebruikt de Arbodiensten haar cd met ontspanningsoefeningen voor hun cliënten.