Carla Frankenhuis is verpleegkundige en psychosociaal therapeut. Zij is opgeleid zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. Sinds 1990 heeft zij een praktijk voor coaching en hypnose, met als specialisatie medische hypnose. Daar werkt zij zowel met volwassenen als met kinderen. Patiënten worden meestal verwezen door de huisarts of specialist en zijn medisch onderzocht.

Vanaf 3 September zal Annelijn Klomp gaan werken in de praktijk voor medische hypnose!!
Annelijn is orthopedagoog, mindfulness trainer en hypnotherapeut en heeft ruime ervaring in de geestelijke gezondheidszorg (specialistische GGZ), waar ze met kinderen, jongeren, adolescenten en hun ouders werkte.
Zij heeft ervaring in het werken met verschillende soorten problematiek, waaronder o.a. lichamelijke klachten, angsten, depressie, concentratieproblemen en een laag zelfbeeld.

Carla Frankenhuis

Eigenaresse

Specialisatie: Ontspanning, visualisatie en hypnose, Mindfulness hypnose, Coaching

Talen: Nederlands en Engels

NvvH lidnummer: 1688

NBVH lidnummer: 2006057

CZ-zorgverlenersnummer: 033362

SRBAG Code: 114441

AGB Code: 90033362

KvK-nummer: 51141523

BTW nummer: NL0377.23.832.B.01

Aangesloten bij NVPO (Nederlandse vereniging voor psychosociale oncologie)

Registratie in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO)

Filosofie

Uitgangspunt van de praktijk voor medische hypnose is de zogeheten “mind-body connection”, ofwel de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Langdurige stress veroorzaakt een toename van het hormoon Cortisol en heeft een ondermijnende invloed op het immuunsysteem. Uit de literatuur blijkt dat hypnose, meditatie en mindfulness de gedachten en gevoelens omtrent iemands gezondheidstoestand positief kunnen beïnvloeden.

Hierdoor zien we 36% daling in het artsenbezoek in het kader van chronische pijn, 50% reductie in huisartsenbezoek en een forse daling in slaapmedicatie en slaapstoornissen. Door te werken aan ‘coping skills’, leert iemand vaardigheden die zorgen dat hij/zij weer zelf invloed kan uitoefenen op het gevoel van welbevinden en minder afhankelijk is van externe factoren.

Oncologie

Carla Frankenhuis heeft in het verleden groepen begeleid voor kankerpatiënten bij het IKA (Integraal kankercentrum Amsterdam). Thema’s daarbij waren: verdriet, verwerking van het hebben (gehad) van een levensbedreigende aandoening, de omgeving, spanning/ontspanning, zingeving en vermoeidheid na kanker. Tevens begeleidde zij groepen voor partners en familieleden. Tegenwoordig begeleidt zij patiënten individueel.

Onderzoek

Vanuit het AMC (Amsterdams Medisch Centrum) en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein hebben Professor Dr. Marc Benninga (kinder maag-darm-lever arts), Dr. Arine Vlieger (kinderarts) en Carla Menko-Frankenhuis een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypnose bij kinderen met het prikkelbare darm syndroom, ofwel IBS, en onbegrepen buikpijnklachten.

De helft van ruim 50 kinderen kreeg 6 hypnotherapiesessies gedurende 3 maanden; en de andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts.

85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gastroenterology.

Recent wetenschappelijk onderzoek bij 260 kinderen met buikpijn

www.hypnosebijbuikpijn.nl

Professor Dr. Marc Benninga (kinder maag-darm-lever arts AMC) en Dr. Arine Vlieger (kinderarts Antonius Ziekenhuis ) hebben een wetenschappelijk onderzoek opgezet waarbij 130 kinderen met het prikkelbare darmsyndroom hypnotherapie zullen krijgen van 6 verschillende hypnotherapeuten.
130 kinderen krijgen een standaard cd met hypnose oefeningen en een instructieboekje om thuis mee te oefenen en toe te passen.
Carla Frankenhuis heeft de cd’s gemaakt en het hypnose protocol ontwikkeld.

Onderzoek: Klachtenvermindering bij inflammatoire darmziekte (HIPI)

Veel mensen met een inflammatoire darmziekte (IBD: ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) hebben ondanks dat de ziekte rustig is, nog steeds last van buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping. De klachten lijken vaak op het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Hoewel veel mensen met een inflammatoire darmziekte deze klachten hebben, is nog nooit goed onderzoek gedaan naar de behandeling ervan.
In deze studie vanuit het AMC wordt onderzocht wat de beste behandeling is van PDS bij mensen met een rustige IBD. Deelnemers aan dit onderzoek krijgen óf hypnotherapie, óf standaard medische behandeling voor PDS.

De resultaten van dit onderzoek zullen w.s volgend jaar gepubliceerd worden.